Jak si vybrat externí disk

Jak si vybrat externí disk

Externí disky, jsou již nedílnou součástí našeho života, malé disky většinou s dostatečnou kapacitou 320GB se vám jednoduše vejdou do zadní kapsy u kalhot a nebo velké s kapacitou 1TB,  ale jak si správě vybrat, který externí disk se pro mě nejvíce hodí.

U externího disku si je nejdříve třeba uvědomit jeho účel, pro který ho budete využívat.

Časté nošení:

Pokud ho hodláte často přenášet, či sebou neustále nosit, tak doporučuji velikost 2,5″, či 1,8, ale to mi příde tato velikost zbytečná a stojí více peněz. Co se týče kapacity v této kategorii je standardem 320GB, ale je možné i více.  Co se týče rychlosti otáček (rpm) je zde standardem 5400rpm, ale můžete se setkat s více, či méně.  Hmotnost takových to disků se pohybuje okolo 140g.

Rozhraní:

U takových to malých disků je většinou rozhraním pro připojení USB 2.0. Nejnovější mohou mít již USB 3.0, ale já doporučuji, kvůli použitelnosti stále USB 2.0. Momentálně jen pár lidí má PC, či notebook s USB 3.0. USB 2.0 dnes najdete vše a jistě každý má doma, alespoň jeden USB kabel, takže stačí s sebou brát vždy jen disk bez kabelu.

Napájení:

Jelikož se jedná o malé zařízení tak je napájené skrz USB a nepotřebuje žádný další napájecí kabel.

S trvalým místem:

Externí disky se hojně využívají, jako doplněk k notebookům, který máte doma místo klasického PC. Pro toto využití se nejvíce hodí klasické 3,5″ palcové externí disky. Kapacita zde je většinou mnohem větší, nežli u menších externích disků. Nejvíce kupované jsou v dnešní době 1TB externí disky.  Počet otáček za minutu (rpm) by zde mělo být vyšší nežli u malých disků a většinou je to 7200rpm.

Rozhraní:

Tyto velké disky mohou obsahovat i více rozhraní na jednou například často se využívá USB 2.0 a eSATA. Dále se můžete setkat s FireWire. Pokud máte notebook, či PC s eSATA tak jedině dobře a vyberte si disk s USB 2.0 a eSATA vy můžete využívat rychlejší eSATA a pokud budete někomu jinýmu pučovat disk tak ten zas využije USB pokud nebude mít eSATA.

Bonus:

Speciálními disky jsou takzvané síťové, které mají krom klasických rozhraní ještě RJ-45 tedy připojení do sítě. Můžete pak disk nastavit pro domácí síť, kdy k němu mohou mít přístup přes internet všichni členové sítě, nebo si z takového disku vytvořit něco na způsob serveru a přistupovat k němu odkudkoliv z internetu, ale toto není zrovna pro začátečníky.

Napájení:

U těchto disků doporučuji a zvláště když se jedná o kapacity 1TB a více již kupovat disk se svým napájením, tedy klasickým napájecím konektorem. Jedná se o velké zařízení a USB by to již neutáhlo.

Můžete zanechat odpověď, or trackback z vašich vlastních stránek.

Zanechat Komentář

Musíte být přihlášeni abyste mohli psát komentáře.

Powered by WordPress | Get Cheap or Free T-MobileCell Phones Online. | Thanks to Best Savings Accounts, Credit Cards and Reverse lookup