HDD nebo SSD

HDD nebo SSD

Spoustu lidí si nyní láme hlavu jestli si tedy koupit klasický pevný mechanický disk nebo SSD disk. V tomto článku se vám budu co nejvíce snažit usnadnit rozhodování a i zdělit svůj názor.

Vytvořil jsem pro vás grafickou tabulku s výhodami a nevýhodami.

Pro zobrazení tabulky v plné velikosti na ní klikněte.

HDD vs SSD

Nyní si jednotlivé body, které tabulka obsahuje vysvětlíme. Jelikož zásadním rozdílem mezi HDD a SSD je způsob provedení. HDD je mechanické, tedy obsahuje pohyblivé  mechanické části(plotny..). Zato SSD je ne-volatilní(při ukončení průchodu proudu zachová svůj obsah) flash paměť.

Protože v HDD se musí plotny otáčet a mají určité otáčky tak je jasné, že HDD bude i mnohem pomalejší nežli SSD. Od pohyblivých částí se odvíjí i další body tabulky.Hlučnost v SSD není co by se hýbalo a tedy vydávalo i hluk. Dále kvůli i odolnost vůči otřesům protože se otáčí plotny otřesy je mohou různě ovlivnit a tím i znekvalitnit přenos dat či totálně zastavit. Kvůli pohyblivým částem je i vyšší spotřeba u HDD. Pro HDD je už jen opravdu nízká cena za 1GB v porovnání s SSD a co je tedy pro mě především důležité. Neomezený počet zápisů u SSD je počet přepisů omezený.

Jaký tedy vyvodit závěr?

Já osobně u normálních dat (filmů,videí,fotek,textových dokumentů) doporučuji zůstat a zapisovat na normální HDD.  SSD doporučuji pro soubory operačního systému a různých náročných programů na tvorbu videí, či grafiky. Operační systém na SSD disku nabíhá opravdu mnohem rychleji, nežli na klasickém hdd.

Existuje i střední cesta a to jsou Hybridní disky. Jedná se o normální HDD, které má v sobě i malý SSD. Bohužel poměr v tomto zařízení mezi HDD a SSD je opravdu špatný například na klasické části hdd je kapacita třeba 1000gb (1Tb)  je jen 5gb SSD. Tedy přidané SSD má využití jen u operačního systému. Bohužel momentálně je to novinka a i od toho se odvíjí cena. Například za verzi 250gb a 4gb SSD zaplatíte  cca 2000kč.

Můžete zanechat odpověď, or trackback z vašich vlastních stránek.

Zanechat Komentář

Musíte být přihlášeni abyste mohli psát komentáře.

Powered by WordPress | Get Cheap or Free T-MobileCell Phones Online. | Thanks to Best Savings Accounts, Credit Cards and Reverse lookup