Návod Jak zrychlit počítač?

Návod Jak zrychlit počítač?

Dnešní článek bude obsahovat jednoduché triky a návody, jak zrychlit počítač softwarově. Nemusíte kupovat žádné nové hardwarové komponenty. Důvod, proč počítač se postupem času zpomaluje je jeho „zaneřádění“ užíváním. Spousta lidí instaluje různé aplikace a pak je odinstaluje, ale i přes odinstalování zůstává v počítači po nich „bordel“.

Jak zrychlit počítač s Windows?

1. Zakažte zbytečným aplikacím start po spuštění systému.

Spousta aplikací po vás chce, aby mohli se automaticky sami ihned při startu počítače spustit. Například různé aktualizační služby od Adobe atd.  Pokud se budou tyto aplikace spouštět při startu systému logicky se start zbrzdí a bude pomalejší i následné používání systému. Jednoduše to vidíte i na čerstvě nainstalovaném systému, který je velice rychle a svižně nastartován a pak počítač po ročním používání.  Zakažte jim to.

2. Pořádek na ploše

Při startu systému dochází k načítání obsahu plochy, tedy tapety a všech složek. Pokud budete mít plochu „zaneřáděnou“ ikonami, složkami a soubory, tak bude start počítače pomalejší. 

Také tapeta zpomaluje načítání systému a zvláště když máte nastavenou automaticky měnící se tapetu. Pro urychlení mějte klasicky modrou obrazovku. Ve výsledku budete mít plochu přehlednější, protože ikony na modrém pozadí jsou mnohem lépe čitelnější.

U novějších systémů nepoužívejte miniaplikace na ploše, které znatelně zpomalují start počítače. Jedná se o stejný problém, jako u klasických aplikací spuštěných při startu systému-.

3.  Mějte klasický motiv

Již od Windows Vista máte možnost měnit motivy. Především s příchodem Windows 7 si lidé oblíbili motiv Aero. Graficky je velice pěkný a plný animačních efektů a hraje si se stíny ikon atd. Bohužel tento motiv je dosti výpočetně náročný a zpomaluje počítač při běžném chodu i při startu. Kdy se musí čekat, až se všechny grafické prvky a animace motivu Aero načtou. Proto doporučuji využívat Klasické nastavení, které zatěžuje počítač mnohem méně, protože je graficky jednoduché a neobsahuje zbytečné animované přechody a další zbytečnosti.

4.  Pravidelně defragmentujte pevný disk

Zapisováním dat na pevný disk se často zaneřádí, kdy části souboru jsou různě poukládány po disky.  Jelikož je pevný disk klasicky HDD mechanické zařízení, kde kmitá čtecí hlava po ploše plotny disku sem a tam. A tímto problémem, že soubor je rozkouskován po disku musí kmitat na více míst, aby soubor disk přečetl. Tak dochází k zpomalování systému a načítání dat. Odborně se tento problém nazývá fragmentace, protože programy, soubory, data jsou fragmentované různě po disku.  Problém řeší defragmentace pevného disku, která data sjednotí vedle sebe na disk a čtecí hlava načte soubor mnohem rychleji, protože všechny jeho části jsou u sebe. Tím se zrychlí celý systém.

Návod, jak defragmentovat disk naleznete v předešlém článku: Jak zrychlit pevný disk

 

Můžete přeskočit na konec a zanechat odpověď. Ping není v současnosti povolena.

Zanechat Komentář

Musíte být přihlášeni abyste mohli psát komentáře.

Powered by WordPress | Get Cheap or Free T-MobileCell Phones Online. | Thanks to Best Savings Accounts, Credit Cards and Reverse lookup