Jak zrychlit spuštění počítače

Jak zrychlit spuštění počítače

Také vás trápí, pomalé spouštění počítače? Přitom, když jste ho koupili tak se spouštěl během chvilky. Důvod je jednoduchý počítač je „zaneřáděn“ spoustou aplikací a dalších věcí, které se spolu s operačním systémem spouští při spuštění PC.

Jak zrychlit spouštění PC hardwarově

Největší vinu na dlouhém trvání spouštění počítače a operačního systému má pevný disk.  Klasický pevný disk je mechanické zařízení, které má určitou rychlost otáček, proto si vybírejte pevný disk s nejvyšší možnou rychlostí otáček 7200 za minutu.

Úplně nejvýhodnější z hlediska zrychlení spouštění počítače a načítání systému je si dokoupit ke klasickému pevnému disku ještě  SSD disk, který je mnohem rychlejší a když do něj přesunete operační systém, tak načtení může být o několik desítek vteřin až nějaké ty minuty rychlejší.

Jak zrychlit spouštění PC v OS

Spouštění počítače začne časem zpomalovat operační systém, protože svým používáním ho „zaneřádíte“ a on je pak pomalejší.

1. Programy po spuštění

Největší roli v rychlosti načítání systému mají programy po spuštění, které se spouští automaticky ihned po přihlášení do systému a vy musíte čekat další vteřiny než se spustí tyto aplikace, až pak můžete s počítačem naplno pracovat.

Snažte se proto počet programů, které se automaticky spouští spolu se spuštěním systémů minimalizovat jen na ty základní, jako je Antivir.

Například komunikační programy, jako je Skype, či různé Messengery dokáží zpomalit načtení systému i o minuty, proto se nedoporučuje, aby se spouštěly automaticky.

2. Plocha

Značnou roli v trvání než se operační systém zcela načte hraje i plocha. Je dokázané, že počítač, který nemá tapetu na ploše se načte o něco rychleji, nežli počítač s tapetou.

Další negativní faktor je počet složek a ikon na ploše, protože systém je musí při spuštění vykreslovat jejich ikonky a to ho dost zpomaluje. Proto mějte na ploše uklizeno a jen ty základní ikony. Tím zrychlíte váš počítač.

3. Motivy Windows

Pokud máte operační systém Windows Vista, Windows 7 a vyšší verze tak máte základní motiv Aero, který je krásný a plný různých animací, přechodů a dalších grafických vychytávek. Problém je, že ale Aero motiv značně zpomaluje načtení systému a například motiv „Klasické nastavení“ který je bez všech těch vychytávek zrychlí spuštění systému o několik vteřin.

4. Defragmentace disku

Časem dojde k „zanesení“ pevného disku, kdy jednotlivé části souborů jsou na něm rozházeny na různých místech a při jejich načítání musí čtecí hlava disku kmitat po plotně disku sem a tam a to ho značně zpomaluje, jak při běžné práci s PC, tak i při samotném spouštění počítače, proto provádějte DEGRAFMETACI DISKU, o které si můžete přečíst zde: Jak zrychlit pevný disk

 

Můžete zanechat odpověď, or trackback z vašich vlastních stránek.

Zanechat Komentář

Musíte být přihlášeni abyste mohli psát komentáře.

Powered by WordPress | Get Cheap or Free T-MobileCell Phones Online. | Thanks to Best Savings Accounts, Credit Cards and Reverse lookup